Met buitengewone elegantie en grote soepelheid heeft de nog zeer jonge wijnmakerij Argentiera binnen enkele jaren zijn reputatie als een van de meest prestigieuze adressen in de regio Bolgheri verworven. Het feit dat de eerste botteling in de Tenuta Argentiera al een groot succes was, is te danken aan Piero Antinori, een bekende partner die al zijn ervaring naar het nieuwe project heeft gebracht en die samen verantwoordelijk is voor de kwaliteit van de wijnen die jaar na jaar verbeteren. De 80 hectare wijngaarden van de landgoedeigenaren – de broers en bekende Florentijnse ondernemers Corrado en Marcello Fratini – zijn bijna ideaal gelegen en behoren tot de mooiste in de omgeving. Het zijn verreweg de hoogst bebouwde gebieden in de Bolgheri DOC. Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Merlot en Syrah gedijen op de overwegend kleiachtige gronden met aanzienlijke hoeveelheden grind.Druiven worden met de hand geplukt en zorgvuldig geselecteerd uit de beste wijngaarden van het landgoed, die te vinden zijn op een hoogte tussen 180 en 200 meter. De druiven worden door zwaartekracht vrijgegeven in tanks, waarbij elke variëteit afzonderlijk wordt gevinificeerd. Vergisting en maceratie vinden plaats in roestvrijstalen tanks gedurende ongeveer 25-30 dagen bij een gecontroleerde temperatuur die nooit hoger is dan 28/30 graden. De wijn wordt vervolgens overgebracht naar Franse eikenhouten vaten van 225 liter – waarvan de helft nieuw is – om de malolactische fermentatie te voltooien . De rijping vindt plaats op vat en vervolgens op fles voordat het op de markt wordt gebracht.
Wijnhuis Argentiera – Tenuta
Wijnhuis Villa Donoratico